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SLOVENSKY LUKOSTRELECKY ZVAZ

vzdelavanie

Pripadova studia 92.1

Popis: Z pomerne novej WA élenskej asociacii prisla takato otazka (dana udalost sa stala). Skére v
suboji timov olympijskych lukov bolo 4-4. Oba timy pokracovali v 5. sete strelbou na 6 Sipov. AZ po
vystreleni tychto 6 $ipov si uvedomili, Ze mali striel'at rozstrel (shoot off), ¢o predstavuju 3 Sipy na
tim. Tim, ktory stiboj prehral pozadoval anulovanie poslednej sady a Ziadal uskutocnenie rozstrelu
na 3 Sipy. Predseda rozhodcovskej komisie trval na tom, Ze Sipy, ktoré uz boli vystrelené, a sada
nemdze byt anulovand. Aky je Vas nazor na rozhodnutie predsedu?

Odpoved World Archery:
Odpovede rozhodcov na tento pripad nacrtdvaju niekolko mozZnosti rieSenia, ale nie je tomu tak.

Niektori rozhodcovia uvadzajd, Zze siboj mal byt zastaveny (rozhodcom alebo riadiacim strelby). Bolo
by to spravne, ale nasa otazka znie indc. My mame vyriesit situaciu, kde bolo poZadované anulovanie
poslednej sady.

Posledna sada — extra sada — nie je platna. Je potrebné uskutocnit riadny rozstrel. Roztrel znamena
pre strelca ini mentalnu situaciu ako strelba klasickej sady. Na zaklade toho by mohol byt vysledok
Uplne iny.

Daldie odpovede: niektori z Vas sa odkazuju na pravidlo ,nemozinosti opakovaného vystrelu”, ¢o je

dobré pravidlo ale myslené tak, aby zabranilo strelcom ziskat vys$sie skore alebo ziskat nejakd vyhodu
voci superom. V naSom pripade sa ale nebavime o ,opakovanych vystreloch”.

Podla World Archery spracoval M. Moravcik, december 2017



